Dinosauruksien jako

Posted on

Pääartikkeli: Dinosaurusten sukupuu

Dinosaurukset jaetaan lantionrakenteensa perusteella kahteen ryhmään: liskonlantioiset Saurischia ja linnunlantioiset Ornithischia. Liskonlantioiset dinosaurukset olivat kaksijalkaisia petoja, teropodeja (esimerkiksi Tyrannosaurus, Oviraptor, Ornithomimus ja Deinonychus) sekä nelijalkaisia ja pitkäkaulaisia kasvinsyöjiä, sauropodeja (esimerkiksi Diplodocus, Camarasaurus, Seismosaurus ja Saltasaurus). Linnunlantioiset olivat puolestaan kaikki kasvinsyöjiä saavuttaen suuren monimuotoisuuden. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi kolmisarvilisko Triceratops, paksukalloinen Pachycephalosaurus, panssaroidut ankylosaurit ja hampaistoltaan erikoistuneet ornithopodit.

Dinosauruksien karkea sukupuu. Dinosaurukset olivat erittäin runsaslajinen ryhmä.

Dinosaurukset (Dinosauria)

 

                      

 

Liskonlantio                                                                Linnunlantio


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

82 − 77 =