DINOSAURUKSIA KAIKKIALLA

Posted on

Dinosaurukset olivat levittäytyneet ympäri maailmaa melkeinpä jokaiseen kolkkaan. Eräs seikka on syytä muistaa tässä yhteydessä. Vielä triaskauden lopulla 200 mvs kaikki mantereet olivat yhdessä ja muodostivat suuren supermantereen nimeltään Pangaea. Eläimet saattoivat siten periaatteessa levitä melko helposti kaikkialle maailmaan, kun meret eivät olleet estämässä liikkumista. Silloin oli mahdollista kävellä vaikkapa poikki koko maailman. Vaikka dinosaurusten aikana mantereet olivat liikkumassa erilleen toisistaan, olivat ne toisiinsa kiinnittyneinäkin. Tämä selittää sen, että samoja dinosauruslajeja saattoi elää sekä vaikkapa nykyisessä Aasiassa, että Afrikassa ja Amerikassa.

135 mvs varhaisella liitukaudella Pangaea oli hajoamassa kahtia, kun Laurasia liukui kohti pohjoista ja Gondwanaland kohti etelää. Vielä 80 mvs, liitukauden lähestyessä loppuaan, Pohjois-Amerikka oli yhteydessä Eurooppaan ja Aasiaan, mutta Afrikka ja Etelä-Amerikka olivat meren erottamina. Intia liukui Afrikasta ironneena kohti Aasiaa.

Liitukauden lopulla eri mantereiden dinosaurukset alkoivat kuitenkin jo toisistaan eristyneinä saada eroavia piirteitä. Eniten dinosaurusten fossiileja on löydetty Pohjois-Amerikasta, Aasiasta ja sieltä Mongoliasta sekä Euroopasta. Mutta niitä on löydetty myös Antarktikselta, Australiasta ja Alaskasta.

Ravoisaa kamppailua!

Titaani kaatuu rosvojen hyökätessä! On meneillään liitukausi 125 mvs, tapahtumapaikkana on nykyinen Utah Pohjois-Amerikassa. Tonnin painoiset ja seitsemän metrin pituiset Utahraptorit ”Utahin rosvot” hyökkäävät joukkovoimalla valtavan Astrodonin kimppuun! Dromaeosaurit Utahraptorit kuuluivat Maniraptora-ryhmän Dromaeosauridae-heimoon. Yksinään nämä petodinosaurukset eivät olisi mahtaneet mitään suurelle Astrodonille, mutta yhteistyöllään niiden voitto oli varma. Utahraptorit eivät käyttäneet saalistamansa eläimen surmaamiseen hampaitaan, vaan viiltelivät sitä kauttaaltaan 25 cm pitkillä, veitsenkaltaisiksi litistyneillä kynsillään. Uhri, vaikkakin kuinka suuri, kaatui lopulta voipuneena maahan verenhukan vuoksi.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

− 2 = 7