Titaani kaatuu rosvojen hyökätessä!

Posted on

Ravoisaa kamppailua!

On meneillään liitukausi 125 mvs, tapahtumapaikkana on nykyinen Utah Pohjois-Amerikassa. Tonnin painoiset ja seitsemän metrin pituiset Utahraptorit ”Utahin rosvot” hyökkäävät joukkovoimalla valtavan Astrodonin kimppuun! Dromaeosaurit Utahraptorit kuuluivat Maniraptora-ryhmän Dromaeosauridae-heimoon. Yksinään nämä petodinosaurukset eivät olisi mahtaneet mitään suurelle Astrodonille, mutta yhteistyöllään niiden voitto oli varma. Utahraptorit eivät käyttäneet saalistamansa eläimen surmaamiseen hampaitaan, vaan viiltelivät sitä kauttaaltaan 25 cm pitkillä, veitsenkaltaisiksi litistyneillä kynsillään. Uhri, vaikkakin kuinka suuri, kaatui lopulta voipuneena maahan verenhukan vuoksi.

 

Suchomus tenerensis

Suchomus tenerensis oli valtava petolisko, joka oli erikoistunut saalistamaan kalaa. Nyt se on itse jäämässä saaliiksi, kun jättimäinen krokotiili on ahmaisemassa siitä lujaa otetta!

 

Oviraptorit

Oviraptor. Oviraptorin pituus oli 2,5 metriä ja sen paino oli ainakin 35 kg, mutta ehkä jopa lähes 100 kg. Sillä oli korkeutta 0,9 metriä. Se kulki kahdella jalalla, pystyasennossa. Se oli lintumainen dinosaurus, jolla oli untuvamainen, lämpöä eristävä höyhenpeite. Oviraptor muistutti kuin isoa kalkkunaa, ja jotkut tutkijat pitävätkin sitä jonkinlaisena lintuna. Nykylinnuista se muistutti kalkkunan ohella erityisesti strutseihin kuuluvia kasuaareja.

 

Outoja päitä ja päärakennelmia

Dinosaurusten päät saattoivat olla hyvin eriskummallisia, niissä oli usein ulokkeita ja kyhmyjä, töyhtöjä, piikkejä, sarvia, sarvipattereita ja kypärämuodostelmia. Näillä päillään dinosaurukset joko houkuttelivat toista sukupuolta taikka puolustautuivat viholliselta – tai yksinkertaisesti yrittivät näyttää mahdollisimman pelottavalta.

Kaikenlaisia häntiä

Oleellinen osa dinosauruksia olivat niiden hännät, joissa niissäkin saattoi olla piikkejä taikka nuijia, jopa pikemminkin moukareita. Häntää käytettiin taisteluvälineenä, mutta sillä saattoi myös tasapainottaa ruumistaan silloin, kun lähti juoksuun kahdella jalalla.

Kynsiä kaikkiin tarpeisiin

Kynnet olivat dinosauruksille tärkeitä ja niitä käyteltiin hyvin erilaisiin tarkoituksiin. Kasvinsyöjät haroivat niiden avulla lehvistöä suuhunsa, kun taas petodinosaurukset käyttivät niitä, saadakseen pitävän otteen onnettomasta uhristaan taikka raadellakseen sitä. Ne saattoivat myös hyppiä raivoisasti uhrinsa päällä ja viillellä tätä samalla kynsillään. Näin teki ehkä Deinonychus ”Kauhistuttava kyntinen”, jonka toisessa takaraajan varpaassa oli suunnattoman suuri sirppimäinen kynsi ja vielä pitkissä eturaajoissakin oli kolme kynnellistä sormea.

 

Cryolophosaurus

Cryolophosaurus-pari tekee matkaa jurakauden salaperäisessä maisemassa, etualalla lentää Dimorphodon-lentolisko. Cryolophosaurukset olivat tetanuriin kuuluvia suuria petoliskoja.

 

 

Torosaurus

Torosaurus

 

Argentinosaurus

Toiseksi painavin kaikista dinosauruksista oli titanosauruksiin kuuluva Argentinosaurus, jonka paino oli reilusti yli 71,5 tonnia ja suurimmillaan ehkä jopa 90 tonnia.

 

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 + 6 =