FABROSAURIT (Fabrosauridae)

Posted on

Nämä dinosaurukset ovat kaikkein varhaisimpia Ornithopoda-ryhmän (linnunjalat) edustajia eli ornitopodeja ja ehkäpä kaikki muut linnunlantioiset (Ornithischia) dinosaurukset olivat fabrosaurien jälkeläisiä. Alla esitellyn Lesothosauruksen lisäksi muita fabrosaureja olisivat olleet Agilisaurus louderbacki ja Gongbusaurus. Tämän ryhmän määrittely on epävarmaa puutteellisten fossiilien vuoksi. Fabrosaurit eivät nykytietämyksen mukaan enää muodosta omaa heimoaan, vaan suvun, jonka sukulaisuussuhteet tutkimuksen alla.

 

Lesothosaurus diagnosticus

Fabrosaurus Lesothosaurus – ”Lesothon lisko” – (Nimesi Galton vuonna 1978)

Tällä lajilla on kaksi nimeä. 1970-luvun alussa Fabrosaurus opittiin laajalti tuntemaan Lesothosauruksena, sen ensimmäisten fossiilien löytömaan mukaan. Molempia nimiä käytetään edelleen, mikä aiheuttaa jonkin verran sekaannusta. Koska Fabrosaurusta käytettiin ensin, sitä tulisi periaatteessa käyttää jatkossakin.

Lajin määrittely on ehkä hieman puutteellinen vähäisten fossiililöytöjen vuoksi. Pieni ja liskomainen laji, jolla pitkät takaraajat, lyhyet eturaajat ja pitkä häntä – sekä terävät hampaat. Ilmeisen nopealiikkeinen kasvinsyöjä, joka tarvittaessa pinkaisi puoliaavikoilla vauhdikkaasti pakoon saalistajiaan kahdella takaraajallaan, joilla liikkui muulloinkin. Joku on kutsunut Fabrosaurusta dinosaurusten ajan gerbiiliksi sen lyhyen kaulan ja pienten eturaajojen vuoksi. Pituus 90 – 100 cm. Eli trias- ja jurakausien vaihteessa 208 – 198 mvs. Löytöpaikka Lesotho Afrikassa. Lahko Ornithischia. Heimo Fabrosauridae.

 

Fabrosaurus


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

13 − = 6