Muttaburrasaurus – ”Muttaburran lisko” (Nimesivät Bartholomai & Molnar vuonna 1981)

Posted on

Kuvassa yllä Muttaburrasaurus. Se oli Iguanodonin sukulainen Austraiassa. Sillä oli kuonon yläosassa ontto kaari kuten eräillä Hadrosauridae-heimon dinosauruksilla eli sorsaliskoilla. Muttaburrasauruksella oli kookas pää, voimakkaat eturaajat ja käsissä viisi sormea. Peukalo oli piikkimäinen. Pituus 7 – 8 m. Eli liitukaudella 113 – 97,5 mvs. Löytöpaikka Australia. Lahko Ornithischia. Heimo Iguanodontidae.

 

IGUANODONTIT (Iguanodontia)

Kasvinsyöjädinosauruksia, jotka kehittyivät jurakaudella ja levittäytyivät koko maailmaan. Niillä oli suuriluiset, tukevat ruumiit ja paksut raajat, joiden varpaissa oli kaviota muistuttavat kynnet. Lyhyissä eturaajoissa oli viisi sormea, jotka iguanodontti pystyi levittämään levälleen. Piikkimäinen peukalo suuntautui kämmenestä ulospäin. Sitä käytettiin ehkä myös puolustautumiseen. Kolmessa muussa eturaajan sormessa oli kaviomainen kynsi. Viides sormi, pikkusormi, kääntyi kämmentä vasten ja sen avulla kävi tarttuminen vaikkapa ruokaan. Eläin liikkui milloin kahdella, milloin neljällä raajalla.

 

Hannasaurus

”Hannasaurus” ei ole oikea dinosauruksen nimi, vaan se on lempinimi kuvan isolle sauropodille, joka löydettiin Okerista Saksasta ja jota vielä ei ole nimetty. ”Hannasauruksella” on vierellään myös poikanen. Kuvassa sinertävät ja juovaselkäiset liskot ovat muutaman mailin päästä ”Hannasauruksesta” löydettyjä iguanodontteja, joiden lajia myöskään ei vielä ole määritetty. Iguanodontitkin ovat liikkeellä koko perheen voimin, myös lapset mukana.

 

Iguanodonit

Iguanodon bernissartensis-perhe aamukävelyllä.

Ouranosaurus – ”Urhea lisko”. (Nimesi Taquet vuonna 1976). Selässä piikkirivi, joka ehkä ihon peittämänä muistutti evää. Ouranosaurus käytti tätä evää ehkä lämpönsä säätelyssä. Aurinkoon päin käännettynä evä imi lämpöä. Pituus 7 m. Paino 4 tonnia. Eli varhaisella liitukaudella 115 – 110 mvs. Löytöpaikka Sahara Afrikassa. Lahko Ornithischia. Heimo Iguanodontidae.

Rhabdodon. (Nimesi Matheron vuonna 1869). Takaraajoillaan seistessään Rhabdodon suuntasi häntänsä suoraan taaksepäin ja tasapainotti näin olemustaan. Eli tuliperäisillä saarilla, jotka sijaitsivat nykyisen Keski-Euroopan tienoilla. Pituus 4 m ja korkeus noin 2 m. Eli myöhäisellä liitukaudella. Löytöpaikkoja Ranska ja Romania. Lahko Ornithischia. Heimo Iguanodontidae.

 

Camptosaurus

Kuvassa yllä Camptosaurus aphanoecetes.

Camptosaurus – ”Mutkalisko”. Nimi kuvaa sitä, että kun lisko on seisonut kaikilla neljällä raajallaan, sen selän on täytynyt olla köyristynyt kaarelle. Iguanodonia muistuttava kasvinsyöjä, joka kulki kahdella ja neljällä raajalla. Sen jokaisessa jalassa oli neljä varvasta ja sen peukalon piikki oli heikosti kehittynyt. Kokonsa takia se saattoi olla helpompi saalis lihansyöjille kuin muut sen ajan kasvinsyojät. Pituus 8 m – korkeus lanteiden kohdalla 2 m. Paino 800 – 900 kg. Eli myöhäisellä jurakaudella 156 – 145 mvs. Löytöpaikat Eurooppa ja Amerikka. Lahko Ornithischia. Heimo Iguanodontidae.

 

Propbactrosaurus – ”Ennen Bactrian liskoa”. (Nimesi Rozhdestvensky vuonna 1966). Kaikilla iguanodonteilla oli voimakas, hampaaton nokka ja sellainen oli myös tällä lajilla. Hampaita kuitenkin oli, mutta ne sijaitsivat leuoissa taaempana ja niitä käytettiin ruuan hienontamiseen. Kun hampaat kuluivat, niin niiden tilalle kasvoi aina uusia. Pituus 4 – 6 m. Eli myöhäisellä liitukaudella 97,5 – 91 mvs. Löytöpaikka Kiina. Lahko Ornithischia. Heimo Iguanodontidae.

 

Iguanodon

Iguanodon – ”Iguanan hammas” (Nimesi Mantell vuonna 1825)

Iguanodon oli löytyessään jo vuonna 1809 toinen löydetty dinosaurusfossiili. Jotkin lähteet tosin mainitsevat, että se oli ensimmäinen löydetty fossiili. Iguanodonien kivettyneistä jalanjäljistä on päätelty niiden eläneen laumoina ja olleen liikkumisessaan varsin hitaita. Suurimman osan ajastaan Iguanodon lienee viettänyt neljällä raajallaan, mutta on aterioidesssaan kurotellut puihin välillä kahdellakin jalalla. Pituus 9 m. Eli varhaisella liitukaudella 135 – 125 mvs. Löytöpaikkoja sadoittain ympäri maailmaa. Lahko Ornithischia. Heimo Iguanodontidae.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

68 − 60 =