KERATOSAURIT (Ceratosauria)

Posted on

Keratosaureista käytetään suomalaisessa kirjallisuudessa myös muotoa ceratosaurit – ja suomalainen nimitys on myös vanhapetodinosaurit.

Keratosaurit olivat lihansyöjä- eli petodinosauruksia. Niitä oli hyvin monen kokoisia, alkaen eräästä kaikkein pienimmästä dinosauruksesta, Compsognathus, jonka pituus 60 – 70 cm, aina Carnotauruksen kokoisiin jättiläisiin. Tällä sonnimaisen ulkomuodon ainakin päänsä osalta omaavalla hirviöllä oli pituutta noin 8 metriä.

Keratosaurien ryhmään kuului noin 20 petoliskoa. Useilla keratosaureilla oli monien muiden dinosaurusryhmien tapaan mitä omituisimpia harjoja ja sarvia päässään. Niitä ei tarvittu todennäköisesti taisteluihin, vaan niillä yritettiin tehdä oma olemus viehättäväksi ja saada huomiota vastakkaiselta sukupuolelta pariutumismenoissa.

 

Carnotaurus Carnotaurus.

 

Carnotaurus – ”Lihaa syövä sonni” (Nimesi Bonaparte vuonna 1985)

Vuonna 1985 löydettiin tämä suurikokoinen keratosauri, jolla oli korkea sonnimainen pää, jossa oli suuret sarvet silmien yläpuolella. Sen eturaajat olivat hyvin pienet ja käyttökelpoiset tuskin mihinkään. Läheltä fossiilin luita löytyneistä, hyvin säilyneistä ihon jättämistä painumista voitiin päätellä, että otuksen kylkiä ovat peittäneet pienet, kartiomaiset kohoumat. Pituus 7 – 8 m. Paino 1 tonni. Eli liitukaudella 113 – 91 mvs. Löytöpaikka vain Patagonia Argentiinassa, ei ole löytynyt muualta. Lahko Saurischia. Heimo Abelisauridae.

 

 

 

 

Carnotaurus

Carnotaurus – ”Lihaa syövä sonni” (Nimesi Bonaparte vuonna 1985)

 

Eoraptor – ”Aamunkoiton rosvo” (Nimesivät Sereno, Forster, Rogers & Monetta vuonna 1993)

Herrerasauruksen ohella Eoraptor on yksi kaikkein vanhimmista tunnetuista dinosauruksista.
Tutustu Eoraptoriin!

Eoraptorin pituus oli metri ja sen paino 10 kg.Se oli siis suunnilleen ketun kokoinen. Eoraptorilla oli lihaksikkaat jalat,joilla se sai saaliinsa nopeasti kiinni. Ensimmäiset fossiilit löydettiin Argentinasta 1990-luvulla.Laji nimettiin vuonna 1993.Eoraptorista on toistaiseksi löydetty vain yksi luuranko,mutta se oli verrattaen hyvin säilynyt.Triaskaudella Argentina oli puoliaavikkomainen ympäristö,jossa oli sadekausi.Eoraptor saalisti hyönteisiä,liskoja ja muita dinosauruksia.

CeratosaurusCeratosaurus.

Ceratosaurus – ”Sarvekas lisko” (Nimesi Marsh vuonna 1884)

Voimakkaine leukoineen ja terävine, käyrine hampaineen tämä hirmuliskopeto oli kahdella jalallaan suurena liikkuessaan pelottava saalistaja. Lyhyissä eturaajoissa oli neljä vahvakyntistä sormea ja pitkissä takaraajoissa kolme kynnellistä varvasta. Selän ja hännän keskiviivassa oli rivissä matalia luulevyjä. Kuonon päällä ollut sarvi oli ilmeisen pieni taisteluvälineeksi, mutta omaa mahtiaan ja uljauttaan senkin avulla on voinut korostetusti esitellä toiselle sukupuolelle. Pituus 5 – 6 m. Paino 500 – 1000 kg. Eli myöhäisellä jurakaudella 156 – 145 mvs. Löytöpaikka Pohjois-Amerikka. Lahko Saurischia. Heimo Ceratosauridae.

 

Dilophosaurus – ”Kaksiharjalisko” (Nimesi Welles vuonna 1970)

Dilophosaurus eli kaksiharjalisko oli suurikokoinen varhaisjurakauden lihansyöjähirmulisko. Sen nimesi Welles vuonna 1970. Molemmin puolin sen kalloa oli parilliset, puoliympyrän muotoiset luiset harjanteet. Hampaat olivat terävät, mutta niin ohuet, että Dilophosaurus luultavasti tappoi saaliinsa kynnellisillä eturaajoillaan leukojen sijasta. Dilophosaurus oli todennäköisesti laumaeläin, joka söi luultavasti lähinnä raatoja. Pituus noin kuusi metriä. Paino 300–450 kg. Elinaika 201–189 mvs. Löytöpaikka Pohjois-Amerikka. Lahko Saurischia. Heimo Dilophosauridae.

Dilophosaurus populaarikulttuurissa

Dilophosaurus esiintyy Jurassic Park -elokuvassa ja Dinosauruspuisto-kirjassa. Molemmissa Dilophosaurus pystyy sylkemään myrkkyä suustaan. Mitään todisteita dinosauruksen myrkyllisyydestä ei kuitenkaan ole. Elokuvassa Dilophosaurusta on myös pienennetty, tai se on poikanen, jotta se ei veisi mielenkiintoa elokuvan suurimmalta dinosaurukselta, Tyrannosaurus rexiltä. Elokuvassa Dilophosauruksen kaulan ympärillä on myös suuri värisevä kaulus, kuten nykyajan kaulusliskolla. Se esiintyi Discoveryn sarjassa Dinosaurusten aika.

 

 

Compsognathus – ”Kaunis leuka” (Nimesi Wagner vuonna 1859)

Tämä oli yksi pienimmistä tunnetuista dinosauruksista, hieman kanaa suurempi. Se oli vain 60 – 70 cm pitkä, uusimpien tietojen mukaan ehkä metrin pituinen – ja painoi luultavasti vain 3 kg. Se saalisti ravinnokseen suuria hyönteisiä ja sen ajan pieniä liskoja.

Compsognathus oli siitä erikoinen, että vain sillä oli – Tyrannosauridae-heimon lisäksi – eturaajoissaan vain kaksi kynnellistä sormea. Sen rakenne – kevyet luut, pitkä häntä ja pitkät takaraajat – kielivät suuresta nopeudesta silloin, kun se lähti täysillä saaliinsa perään, tai pakeni itseään isompia saalistajia. Pituus 60 – 70 cm. Paino 3 kg. Eli jurakaudella 155 – 145 mvs. Löytöpaikat Saksa ja Ranska, molemmista yksi fossiili – muualta maailmasta ei yhtään. Lahko Saurischia. Heimo Compsognathidae. – Hirmulisko Compsognathuksen kokoa havainnollistaa kissa.

Compsognathus

 

 

Coelophysis – ”Ontto muoto” (Nimesi Cope vuonna 1889)

Yksi varhaisimmista dinosauruksista. Se oli ketterä lihansyöjä, joka saalisti ravinnokseen pieniä liskoja ja suurikokoisia hyönteisiä. Hoikkarakenteinen, pitkäraajainen ja -häntäinen. Uudesta Meksikosta on löydetty yli 1000 yksilön fossiiliset jäänteet, mikä kertoi selkeää kieltään siitä, että laji eli laumoina. Niistä kävi ilmi myös se, että Coelophysis söi myös omia poikasiaan. Pituus 3 m. Eli myöhäisellä triaskaudella 210 mvs. Löytöpaikka Pohjois-Amerikka. Lahko Saurischia. Heimo Podokesauridae.

Coelohypsis


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 + 4 =