Archaeopteryx – ”Muinaissiipinen”

Posted on

PETOKÄDET (Maniraptora)

Useat lintumaiset dinosaurukset muodostavat tämän ryhmän ja näitä lintumaisia olivat vaikkapa dromaeosaurit eli sirppikynnet Dromaeosauridae ja troodontit eli valesirppikynnet Troodontidae. Tyypillinen piirre näille dinosauruksille olivat pitkät raajat, ”käsissä” oli kolme sormea.

Maniraptora-ryhmän dinosauruksilla kaikilla yhteisenä piirteenä oli erityisen joustava rannenivel, jonka ansiosta ne pystyivät taivuttamaan eturaajansa ruumista vasten. Ne olivat kaikki ilmeisen nopeita saalistajia.

Petokäsiin kuuluvia ryhmiä ovat Avialae, Deinonychosauria, Oviraptorosauria sekä Therizinosauria. Petokädet eivät olleet vain saalistajia, vaan mahdollisesti useatkin niistä olivat kaikkiruokaisia, syöden myös kasvillisuutta. Näistä kehittyi vain kasviksia ravintonaan käyttävien lajien sukuhaaroja.

Tässä yhteydessä tarkastellaan myös lintuja ja etenkin ensimmäisiä, vaatimattominkin lentotaidoin varustettuja lintuja sekä tutkitaan niiden yhteyksiä dinosauruksiin.

 

  Archaeopteryx – ”Muinaissiipinen”

Vanhin tunnettu lintu, Archaeopteryx liskolintu, eli jo jurakauden lopulla 150 mvs, ja sillä oli sekä lintujen että matelijoiden ominaisuuksia.

Nykylintujen korkeaa, voimakkaita lentolihaksia tukevaa rintalastaa ei tällä harakan kokoisella alkulinnulla tai liskolinnulla ollut. Sillä ei ollut onttoa luustoa, kuten nykylinnuilla. Se kykeni ilmeisesti lentämään vain lyhyitä aikoja kerrallaan. Ehkäpä Archaeopteryx kiipesi ensiksi puuhun taikka kalliolle ja heittäytyi sieltä räpyttelemään ja liitämään hyönteissaaliin perään. Sillä oli kyllä sulkapeite, kuten linnuilla, mutta samalla sillä oli useita matelijamaisia piirteitä, kuten hampaat, jotka nykylinnuilta puuttuvat. Sen pitkässä sulkapyrstössä oli myös luinen keskus ja siivissä vieläpä kynnet.

Eräs amerikkalainen professori on huolellisten tutkimusten jälkeen löytänyt Archaeopteryxista yli 20 sellaista rakennepiirrettä, jotka olivat yhteneväisiä lihaa syövien, Coelophysiksen kaltaisten dinosaurusten kanssa. Archaeopteryx saattoi vaikuttaa höyhenin varustetulta dinosaurukselta, taikka dinosauruksen ja linnun välimuodolta ja samalla kehityslinkiltä niiden välissä, mutta nykyisin sitä pidetään lintuna, kunnes ehkä muuta ilmenee. Se on samalla ensimmäinen lintu kautta aikain.

Pituus 90 cm ja korkeus 35 cm. Paino 1 kg tai hieman alle. Eli jurakauden päättyessä ja liitukauden alkaessa noin 140 – 150 mvs. Löytöpaikka Saksa. Lahko Saurischia. Heimo Archaeopterygidae.

 

Deinonychus – ”Kauhea kynsi”

Deinonychus

Kuvassa yllä Michiganin yliopiston tutkijoiden uusi, viimeisimpään tutkimukseen perustuva näkemys siitä, millainen Deinonychus saattoi olla. Sillä oli ehkä raajoissaankin sulkapeitettä, mikä oli selkeä merkki siitä, että se oli lintujen esi-isä.
Tutustu tarkemmin Deinonychukseen!

Dromaeosaurus – ”Nopeasti juokseva lisko”. (Nimesivät Matthew & Brown vuonna 1922). Myös tällä lajilla oli käyrät kynnet, joilla saaliin pinta viipaloitiin hetkessä hajalle. Myös Dromaeosaurus saalisti ehkä laumana ja silloin se kykeni käymään huomattavasti itseään isompien eläinten kimppuun. Pituus 1,8 m ja korkeus 50 cm. Eli myöhäisellä liitukaudella 76 – 72 mvs. Löytöpaikka Alberta Kanadassa. Lahko Saurischia. Heimo Dromaeosauridae.

Saurornithoides – ”Linnunmuotoinen lisko”. (Nimesi Osborn vuonna 1924). Suuriaivoinen ja suurisilmäinen laji, joka saattoi saalistella öisin pieniä matelijoita, nisäkkäitä ja muita otuksia. Pituus 2 m. Paino 13 – 27 kg. Eli myöhäisellä liitukaudella 85 – 77 mvs. Löytöpaikka Mongolia. Lahko Saurischia. Heimo Troodontidae.

Scipionyx. (Nimesivät Dal Sasso & Signore vuonna 1998). Ainutlaatuisessa fossiilissa on säilynyt osa suolistoa, ensimmäiset jäännökset dinosaurusten sisäelimistä. Luultavasti lihansyöjä, joka kiisi saaliinsa perässä kahdella jalallaan ja iski kiinni saatuaan saaliiseensa ilman armon häivääkään. Pituus 50 – 100 cm. Eli liitukaudella. Löytöpaikka Italia. Lahko Saurischia. Heimo Coeluriridae.

Microraptor zhaoianus. (Nimesivät Xu, Zhou & Wang vuonna 2000 ). Kiinasta löydetty hyvin pienikokoinen petodinosaurus. Se oli ilmeisesti sopeutunut kiipeilemään puissa ja sillä oli lintumaisia piirteitä, höyhen- taikka sulkapeitteen tapaista. Se kamppailee kaikkein pienimmän dinosauruksen arvosta. Pituus 40 – 50 cm. Löytöpaikka Kiina. Lahko Saurischia. Heimo Dromaeosauridae.

 

Microraptor gui

Vuonna 2003 esiteltiin Kiinasta löytynyt Microraptor gui, jolla pituutta 77 cm. Kiinalaiset tutkijat uskovat sen olevan nykyisten lintujen esi-isä. Kiinan tiedeakatemian tutkija Xing Xun mukaan aiemmin on ollut epäselvää, kuinka joillekin dinosauruksille kehittyi lentokyky.

Vajaan metrin pituinen Microraptor gui on ilmeisesti ensimmäisiä alkeellisen lentokyvyn kehittäneitä dinosauruksia, ja aiemmin löydetyt, mutta myöhemmin eläneet – ns. lentoliskot ovat sen jälkeläisiä. Microraptor guin arvellaan liitäneen siipiensä avulla puusta puuhun hieman nykyisten liito-oravien tapaan. Myöhemmistä lentoliskoista kehittyi ensimmäinen tunnettu lintu, Archaeopteryx, joka eli noin 150 miljoonaa vuotta sitten. Aiemmin monet dinosaurustutkijat ovat olettaneet, että lentävät dinosaurukset kehittyivät maalla eläneistä lajeista joilla oli vahvat takaraajat.

Microraptor guin löytyminen viittaisi kuitenkin siihen, että lentävät dinosaurukset kehittyivät puissa eläneistä lajeista. Löytöpaikka Kiina. Lahko Saurischia. Heimo Dromaeosauridae. Kuva Copyright Joe Tucciarone.

 

Sinovenator changii

Sinovenator changii

Nimetty kiinalaisen tohtori Meeman Changin mukaan. Poikkeuksellisen linnunkaltainen on tämäkin Kiinasta löydetty kanankokoinen petodinosaurus, joka auttaa tutkijoita selvittelemään dinosaurusten ja lintujen välisiä sukulaisuussuhteita. Löytöä esiteltiin vuonna 2002. Sinovenator changii eli samaan aikaan, kuin vanhin tunnettu lintu Archaeopteryx. Fossiili on yli 130 miljoonaa vuotta vanha. Se osoittaa, että suuria muutoksia evoluution myötä kohti lintumaisia muotoja tapahtui paljon varhaisemmin, kuin aiemmin on luultu. Samalla Sinovenator changii on yksi uusimpia näyttöjä sen puolesta, että linnut saattoivat kehittyä dinosauruksista. Teropodit, eli lihaa syövät petodinosaurukset olivat usein Tyrannosaurus rexin tapaan hyvin usein suurikokoisia, mutta kohti lintumaista muotoa kehittyvät petodinosaurukset, kuten Sinovenator changii, kävivät kooltaan pienemmiksi. Pituus ei yli 1 m. Eli varhaisella liitukaudella. Löytöpaikka Kiina. Lahko Saurischia. Heimo Troodontidae. Kuva Copyright Todd Marshall.

Tänä päivänä monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että linnut ovat kehittyneet dinosaurusten Theropoda-ryhmästä, eli teropodeista. Jos näin on käynyt, niin hieman ironisena voi pitää sitä, että linnut kehittyivät juuri teropodeista, jotka kuuluvat liskonlantioisten Saurischia-lahkoon, eivätkä kehittyneet linnunlantioisten muodostamasta Ornithischia-lahkosta.

 

Hesperornis

Hesperornis

Hesperornis oli jo lintu, vaikka lintujen edustajaksi se ei ehkä ole paras mahdollinen, sillä se oli lentokyvytön – ja sen lisäksi vielä kävelykyvytönkin. Sillä oli pituutta 1,5 metriä ja se eli myöhäisellä liitukaudella 80 – 65 mvs. Nämä linnut viettivät suurimman osan ajastaan lämpimillä merillä kalastellen saaliikseen pieniä kaloja, uiden ja kelluen veden pinnnalla ja välillä sukellellen. Se oli ainut elementti, johon ne olivat täysin sopeutuneet ja jossa ne olivat kotonaan. Hesperornis kykeni helposti ehkä kymmenenkin minuutin mittaisiin sukelluksiin.

Rannoille ne saapuivat vain lisääntymisaikoina. Maalla ne kutakuinkin kävelykyvyttöminä olivat avuttomia ja pesivät suurina joukkoina mahdollisimman luokse pääsemättömillä kallioilla, turvatakseen oloaan saalistajilta. Hait ja plesiosaurit olivat tämän linnun uhkana vedessä – petodinosaurukset maalla. Hesperornista on verrattu nykyiseen pingviiniin, jonka kanssa sillä oli samanlaisia ominaisuuksia.

Tiesitkö muuten, että sitten ensimmäisen linnun ilmestymisen – maapallolla on elänyt eri aikakausina 1,5 – 2 miljoonaa eri lintulajia. Näin toteaa yhdysvaltalainen lintutieteilijä Pierce Brodkorb. Vertailun vuoksi: nykyisin lintulajeja elää jonkin verran alle 10 000.

 

 

 

 

 

 

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

32 − 22 =